A Moringa tápanyagok: antioxidánsok, vitaminok, esszenciális aminosavak, ásványi anyagok, nyomelemek

A MORINGATÁPANYAGAI

A Moringa Oleifera a földön fellelhető növények között a legnagyobb tápanyagösszetételű.

Több, mint 90 féle
tápanyag a Moringa fában
 • A vitamin

  A szárított Moringa levelek 4x több A vitamint (~1900µg/100g)tartalmaznak, mint ugyanannyi friss sárgarépa (~500µg/100g).
  Az A vitamin zsírban oldódó vitamin, a szem vitaminja, de fontos az egészséges bőr, a haj, a csontok és a fogak fejlődéséhez is.
  Ajánlott: ~800µg/nap. Maximum: 3000µg/nap.

 • C vitamin

  A Moringa friss levelei 7x több C vitamint (~220mg/100g) tartalmaznak, mint ugyanannyi friss narancs . A szárított levelek kevesebbet (~17-18mg/100g).
  A C vitamin testünk védelmi vonalának egyik legfontosabb segítője, mert erős antioxidáns.
  Ajánlott: 90mg/nap. Maximum: 2000mg.

 • E vitamin

  A szárított Moringa levél 55x több E vitamint (~110mg/100g) tartalmaz, mint ugyanannyi friss spenót levél (~2mg/100g).
  Az E vitamin zsírban oldódó vitamin és jelentős antioxidáns. Nem csupán a bőr, a haj egészség segíti elő, de számos testi folyamatban részt vesz.
  Ajánlott: 100mg/nap. Maximum: 300mg/nap.

 • KALCIUM és FEHÉRJE

  A szárított Moringa levél 200x több kalciumot (~2000mg/100g) tartalmaz, mint ugyanannyi tej (~120mg/100g) és kb. 2x több fehérjét is.
  A kalcium a csontok szilárdságát biztosítja, többek között szerepe van az idegrendszer és az izmok működésében is, a véralvadásban. Fehérje nem csak az izmok, de minden sejtünk működéséhez szükséges.
  Ajánlottl (kalcium): 1000mg/nap. Maximum: 2500mg.
  Ajánlott (fehérje): 0.8-1.2 g/testsúly kilogram.

 • KÁLIUM

  A Moringa szárított leveleiben 4x több kálium (~1300mg/100g) van, mint ugyanannyi friss banánban (~350mg/100g)
  A Kálium a sejtek egészséges működéséhez nélkülözhetetlen. A káliumbevitel csökkentheti a vérnyomást, a stroke kockázatát, szükséges az egészséges idegrendszerhez.
  Ajánlott: 2000mg/nap.

 • VAS

  A szárított Moringa levél 6x több vasat (~25mg/100g) tartalmaz, mint ugyanannyi nyers mandula (~4mg/100g).
  A vas a vér hemoglobinjának alkotóeleme. Többek között fontos szerepet játszik abban, hogy elegendő oxigént tudjon szálítani a vér a sejtjeinkhez.
  Ajánlott: 7-11mg/nap. Maximum: 17mg.

A Moringa Oleifera fogyasztása

A Moringa fa leveleit Indiában Ázsia egyes országaiban és nyugat Afrikában rendszeresen fogyasztják az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt. Az indiai ayurvédikus orvoslás több, mint 300 féle betegséget kezelt vele. A Moringa leveleken végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy rengeteg nélkülözhetetlen, betegségmegelőző tápanyagot tartalmaznak és minden korosztály számára értékes tápanyagforrás lehet, különösen olyan helyzetekben, ha alultápláltságról van szó.

A Moringa tápanyagok

A Moringa fa minden része ehető. A számos makro- és mikro-tápanyag mellett, ABCE vitaminokat, esszenciális aminosavakat, valamint egyéb bioaktív anyagokat, pl. rengeteg antioxidánst is tartalmaz. Az összes esszenciális aminosav is megtalálható a Moringa levelekben, ami növények között szokatlan. A szárított Moringa levelek még nagyobb mennyiségben tartalmazzák ezeket a tápanyagokat, ezért készítenek belőle Moringa teát vagy Moringa smoothiet is. A C vitamin egyedül a kivétel, amely a napfény hatására bomlásnak indul, ezért a szárított levelekben kevesebb van belőle. A Moringa levele rendkívül kevés kalóriát tartalmaz, így fogyókúra esetén is érdemes fogyasztani, hiszen segít pótolni a fogyókúra miatt bekövetkező esetleges tápanyaghiányt. A levelek tápanyagtartalma függ a termés földrajzi helyétől, a talaj minőségétől, valamint a termesztés módjától.

Moringa vitaminok

A Moringa szárított levele nagy mennyiségben tartalmaz ABE vitaminokat,. Az A vitamin a látásban jétszik nagyon fontos szerepet, a B vitaminok az idegrendszerre hatnak, az E vitamin pedig erős antioxidáns. Kisebb mennyiségben C vitamint is tartalmaznak a levelek, így annak pótlásában is segítséget nyújt.

Moringa ásványi anyagok

A Moringa Oleifera levél nagyon gazdag bizonyos ásványi anyagokban, így sok kalcium, magnézium, kálium, vas, cink, mangán, réz található a levelekben, valamint olyan fontos nyomelemek, mint a bór vagy a szelén.

Moringa és a zsírsavak

Összesen 17 féle zsírsavat mértek a Moringa levelekben, amelyekre szintén igaz, hogy a szárított levelekben, így pl. a Moringa teában is nagyobb mennyiségben vannak jelen. Ezek között 6 telítetlen zsírsav, így pl. az alfa-linolénsav, amely a zsírsav mennyiség közel 50%-a. Ez a többszörösen telítetlen Omega-3 zsírsav különösen fontos szereet játszik a testünkben. Többek között a vérnyomás csökkentésben is segít.

Moringa és a fehérjék

A fehérjék fogyasztása kimagaslóan fontos az ember számára. Egyrészt a testünkben folyamatosan bomló fehérjék pótlása miatt, másrészt mert minden sejtünk alkotóeleme. A fehérjék aminosav molekulákból állnak, amelyek közül az esszenciális aminosavakat csak táplálkozással tudjuk bejuttatni a testünkbe. Ezért a Moringa fontos szerepet játszhat az aminosavak pótlásában, hiszen 18 féle esszenciális aminosavat is tartalmaz.